Kennisdeelevenement 2023

Welkom op de impressiepagina van het kennisdeelevenement 2023. Tijdens deze bijeenkomst zijn professionals uit het onderwijsveld samengekomen om inzichten te delen, innovatieve ideeën te bespreken en gezamenlijk de toekomst van het onderwijs vorm te geven. Ontdek hier de hoogtepunten, boeiende gesprekken en waardevolle connecties die dit evenement hebben gekenmerkt. Laat je inspireren door de passie en toewijding van onze sprekers en deelnemers, en ervaar de impact van vernieuwende onderwijsinitiatieven.

Presentaties

Op weg naar Erasmusarts 2030: Het curriculumontwerp

Het zorglandschap wordt complexer waardoor de kennisbehoefte van een arts verandert. Dit vraagt daarom om een anders ingerichte geneeskundeopleiding met een anders opgebouwd curriculum. Om het onderwijsprogramma te structureren werkt Erasmus MC met een curriculuminformatiesysteem (CIS). Tijdens ons kennisdeelevenement vertelden zij hoe zij het CIS structureren en welke informatiebehoefte hieraan ten grondslag ligt: Hoe komt het raamplan bijvoorbeeld terug in je CIS? En hoe worden de verbindingen gelegd naar de kennisdomeinen? Lees hier verder wat er tijdens deze presentatie is besproken.

Verandering in het onderwijs; hoe maak je dit mogelijk?

Ook werd er kennis gedeeld vanuit Your Next Concepts. Uit samenwerkingen met verschillende onderwijsinstellingen hebben we ervaringen gekregen die we graag met de aanwezigen wilden delen. Tijdens deze sessie zijn wij ingegaan op hoe een onderwijsinstelling en leverancier samen onderwijsverandering, ondersteund door IT, mogelijk kunnen maken. Lees hier welke bevindingen gedeeld zijn tijdens deze presentatie.

''Informatiemanagement speelt eigenlijk altijd een belangrijke rol waarbij meerdere petten nodig zijn: Het bewaken van proces en inrichting, het ondersteunen van gebruikers én het faciliteren van de innovatie.''
Rondetafel bespreking

Voorbereid op landelijke uitwisseling: modularisering en leeruitkomsten

‘De twee grote ontwikkelingen in de flexibilisering van het onderwijs zijn modularisering en het werken met leeruitkomsten', aldus Mark de Jong. De Hoger Onderwijssector staat voor een vraagstuk over hoe het onderwijs georganiseerd moet worden. Enerzijds stijgt de behoefte om modules te kunnen stapelen en de vraag naar Leven Lang Ontwikkelen. Ook wordt de behoefte om samen te werken groter. Anderzijds is er in Nederland sprake van een demografische krimp, wat betekent dat de studentenaantallen de komende 10 jaar zullen afnemen. Hierdoor staan ook de middelen onder druk die ervoor zorgen dat in bovenstaande behoeftes kan worden voorzien. Dit vraagt om een andere aanpak. Mark de Jong ging hier tijdens ons kennisdeelevenement verder op in. Hoe we hiermee om kunnen gaan, lees je hier.

Kennisdeelevenement 2023Kennisdeelevenement 2023Kennisdeelevenement 2023

De weg van mbo Rijnland naar het personaliseren van het onderwijs

Hoe kan je gepersonaliseerd leren binnen het MBO realiseren? Flexibilisering binnen het MBO is een veelbesproken onderwerp. Het realiseren ervan en de impact op de onderwijslogistiek vraagt om een gestructureerde aanpak. MboRijnland pakt dit vraagstuk aan door kaders te scheppen en met modellen te werken. Lees hier hoe ons tijdens het kennisdeelevenement meenam in dit proces en welke uitdagingen zij tegenkomen.

"Om uitwisseling mogelijk te maken, is het ten eerste nodig dat er overkoepelende afspraken worden gemaakt over hoe de gegevens worden vastgelegd."

De transitie naar flexibel onderwijs bij Windesheim

Hoe zorgt Windesheim voor flexibel onderwijs en wat kunnen we van ze leren? Flexibilisering in het onderwijs is een veelbesproken onderwerp en steeds meer onderwijsinstellingen willen deze transitie maken. De term flexibel onderwijs kent per onderwijsinstelling een andere invulling. Tijdens hun presentatie, vertelden Tita Schwarz en Marco Remmerde hoe zij de transitie naar flexibel onderwijs maken via het project Digitale Campus. Dit proces en de samenvatting van de presentatie vindt u hier terug.

“De mentor heeft inzicht in de persoonlijke omgeving van de student en biedt hierbij de juiste begeleiding.”
Kennisdeelevenement 2023

Toepassingen van AI in Onderwijs en Onderzoek

Tijdens het kennisdeelevenement vertelden Gijs Boosten(Your Next Concepts) en Paul Tuinenburg (Impacter) over toepassingen van AI zoals:

  • Hoe kan je AI gebruiken voor het classificeren van je Sustainable Development goals?
  • Wat kan AI betekenen in het zoeken naar passende literatuur of wetenschappers?
  • Hoe kan ‘Active Learning’ bijdragen aan het beoordelen van 1000 papers?

Lees hier welke antwoorden uit de presentatie kwamen.

De discussie over flexibel onderwijs

In discussie over het flexibel onderwijs: Hoe denken het MBO, HBO en WO over flexibel onderwijs en waar lopen ze tegenaan?

Kennis en ervaringen delen, dat was het doel van ons kennisdeelevenement op 16 februari 2023. Daarom hielden wij ter afsluiting een paneldiscussie waaraan vier aanjagers van flexibel onderwijs vanuit verschillende organisaties deelnamen.

Het was interessant om andere ervaringen te horen en tegelijkertijd waren er onder alle aanwezigen, ook vele momenten van herkenning.
Lees hier de verschillende meningen en onderwerpen die aan bod kwamen.

''Het belangrijkste leerpunt is dat onderwijs niet alleen maar op een onderwijslocatie hoeft plaats te vinden, maar dat dit juist in de praktijk kan (en moet) plaatsvinden.’’