Onderwijs in transitie

Kennisdeelevenement 2024

Introductie

Het onderwijs is ook in 2024 nog volop in transitie om de uitdagingen die voor ons liggen het hoofd te kunnen bieden. De voortdurende uitdaging waar wij ons als Your Next Concepts mee bezig houden, is hoe wij de onderwijsinstellingen in staat kunnen stellen om passend onderwijs aan te bieden voor alle studenten.

Graag nodigen wij je uit op dinsdag 27 februari 2024 bij het tweede kennisdeelevenement 'Onderwijs in Transitie' van Your Next Concepts. Dit evenement heeft twee doelen:

1. Het delen van kennis rondom de thema's curriculumontwikkeling en onderwijslogistiek
2. Elkaar ontmoeten en leren van de best practises en uitdagingen op andere plekken in het onderwijs

Dit evenement brengt onderwijsprofessionals, beleidsmakers en deskundigen samen met één gemeenschappelijk doel: de voortdurende verbetering van het onderwijs.

Programma

Vanaf 12:30 uur zijn jullie van harte welkom op de Europalaan 100, waarna we om 13:00 uur het evenement gezamenlijk openen. De dag bestaat uit twee presentaties van zowel mboRijnland als de Hogeschool van Amsterdam en een Kenniskruispunt. Hieronder lees je meer over de inhoud van deze presentaties.

De komende tijd blijven we je op de hoogte houden van alle ontwikkelingen omtrent dit evenement! Houd onze LinkedIn pagina, nieuwsbrief of je mailbox in de gaten.

Ben je benieuwd naar ons vorige kennisdeelevenement? Klik dan hier.

mboRijnland

Op welke manier wil je het onderwijs gaan ontwerpen? Vanuit welk didactisch model vertrekt de onderwijsinstelling zodat het onderwijs uitgewisseld kan worden? Deze vragen werden op de eerste editie van ons kennisdeelevenement gesteld toen mboRijnland aan de uitdaging begon om flexibilisering te realiseren. Bij Onderwijs in Transitie zijn we een jaar verder. Welke stappen zijn er gezet en zijn er al lessen geleerd? Wat kunnen wij hiervan leren? Kom erachter bij de presentatie tijdens Onderwijs in Transitie!

Benieuwd wat mboRijnland vorig jaar heeft verteld op ons kennisdeelevenement? Lees het in deze blog!

Hogeschool Van Amsterdam

Hoe kan je gezamenlijk een proces maken binnen een onderwijsinstelling die bijna 50.000 studenten en 100 opleidingen telt? De Hogeschool van Amsterdam laat zien hoe zij als instelling de stap zetten richting een gemeenschappelijk proces voor curriculumvoorbereiding en inzetplanning en beantwoorden de vraag: ''Hoe ga je met 100 verschillende opleidingen naar een gemeenschappelijk proces om zo klaar te zijn voor het toekomstige onderwijs?''

KennisKruispunt

Leren van elkaar staat centraal, daarom is er naast de verschillende presentaties de mogelijkheid om in gesprek te gaan met medewerkers van verschillende onderwijsinstellingen tijdens het KennisKruispunt! Laat je inspireren door de use-cases van onderstaande deelnemers.

Het ontwerpen van een nieuw curriculum
Het Erasmus MC is druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe curriculum van de opleiding geneeskunde, genaamd Erasmusarts 2030. Dit curriculum start in september 2024 en gaat uit van casusgestuurd leren en programmatisch toetsen. SQill wordt gebruikt bij het curriculumontwerp, het bewaken van de samenhang en structuur, en als tool om onderwijsinhoud in op te slaan.

Meer weten hoe je een curriculum management tool kan gebruiken bij het ontwerpen van een nieuw curriculum? Ga met het Erasmus MC in gesprek.

Keuzeonderwijs in medische (vervolg)opleidingen
Binnen steeds meer medische opleidingen is er sprake van keuzeonderwijs. De uitdaging is om aios
(arts in opleiding tot specialist) de keuzevrijheid te geven, maar ook het onderwijs organiseerbaar en overzichtelijk te houden. Het Radboudumc gebruikt Academy Attendance om aios hun keuzes te laten maken in welk onderwijs zij willen volgen. Er is zo inzicht in welk onderwijs populair is en of er aanpassingen moeten komen in het aanbod. Meer weten waar zij tegenaan lopen in dit proces, kom langs.

Inzetplanning en roostering bij elkaar brengen
Binnen de opleiding Commerciële Economie van de Hogeschool van Amsterdam is het plan- en roosterproces anders vormgegeven. Roosteraars en planners werken nu intensief samen om tot een gezamenlijke planning en rooster te komen.

Centrale uitwisseling
Het kunnen uitwisselen van onderwijs wordt steeds belangrijker als studenten meer vrijheid krijgen in hun studie. Om dit mogelijk te maken is het noodzakelijk dat onderwijsinstellingen standaardiseren om studenten de ruimte te geven hun eigen studiepad te kiezen. Inholland is druk bezig om dit mogelijk te maken. Wil je meer weten over waar zij tegenaan lopen of de best practices leren? Ga in gesprek.

Studenten keuzes laten maken in het onderwijs
Hogeschool Windesheim is sinds september 2023 live met de digitale campus, waarbij studenten zelf hun onderwijs kunnen kiezen. Hierin wordt met Academy Attendance het keuzeproces rondom toetsen en assessments mogelijk gemaakt. Wil je meer weten over hoe je de transitie naar een flexibele onderwijsketen kan maken? Loop vooral bij ze langs.


Praktisch

Het evenement vindt plaats op de DotSlash campus in gebouw 100, het adres is Europalaan 100, 3562 KS in Utrecht.

Navigeer dan naar het adres Eendrachtlaan 100, hier ziet u in de bocht slagbomen met daarnaast het bord van Europalaan 100-500. Achter deze slagbomen kunt u parkeren in de parkeergarage. Parkeren is het eerste uur gratis en daarna 0,50 euro per kwartier.

De locatie is per tram of bus vanaf Utrecht Centraal te bereiken.

TramVoor de tram kan je kiezen voor lijn 20 richting Nieuwegein-Zuid of tram 21 richting Ijsselstein via Nieuwegein. Je stapt uit bij tramhalte Kanaleneiland-Zuid en kunt te voet naar ons kantoor lopen.

BusVoor de bus kan je kiezen voor lijn 65 richting Vianen via Plettenburg, lijn 77 richting Nieuwegein,lijn 85 richting Leerdam of lijn 74 richting Nieuwegein-centrum via Jutphaas.Voor al deze buslijnen geldt hetzelfde, je stapt uit bij Kanaleneiland-Zuid en loopt via de brug binnen 2 minuten naar de Europalaan 100.

OV-fietsMet de OV-fiets is het ongeveer 15 minuten fietsen vanaf Utrecht Centraal. Voor het gebouw staan fietsenrekken.