Datum:
15 december 2022
Leestijd:
5 minuten

Kerstkaart met AI

Bij Your Next Concepts proberen wij altijd innovatief bezig te zijn om zo steeds vooruit te blijven lopen op het gebied van ICT en onderwijs. Dit doen we bijvoorbeeld door het organiseren  van een hackathon voor alle collega’s, het gebruiken van nieuwe programmeertalen en het sluiten van partnerships met partijen die expert zijn in andere gebieden. Dit doen wij niet alleen met onze producten, maar ook op andere vlakken. Een voorbeeld hiervan is in dit geval: onze kerstkaart!

In 2022 is de Your Next Concepts kerstkaart namelijk gemaakt met behulp van een AI-model die tekst omzet naar een plaatje. De eerste input was: “Warm:0.2, old, smiling santa claus with wrinkles in his face, sitting in a dark room behind a computer:0.4 next to the fire place:0.2 and the christmas tree:0.2, cartoon, neon, red, fireworks, lens flare”. Op basis hiervan genereerde het model Stable Diffusion de volgende afbeeldingen:

De tweede afbeelding zag er nog erg eng uit maar dit vonden we wel de meest aansprekende afbeelding voor de kerstkaart. Op basis van de functionaliteit “Image 2 Image”, waarbij de start niet alleen een zin is maar ook een type afbeelding representeert, hebben wij hier een aantal variaties op gemaakt. De tekst “santa in new york background” hebben we hiervoor als leidraad gebruikt.

Hieruit kwamen bovenstaande afbeeldingen waarvan wij de onderste afbeelding het meest geschikt vonden voor onze kerstkaart. Je vraagt nu vast: Is dit sneller dan een afbeelding maken met Photoshop of kiezen uit de standaardlijst? In totaal zijn wij hier ongeveer vier uur mee bezig geweest. De grootste uitdaging van AI is een goede input bedenken. Het lastige aan het model is dat je niet precies weet waar het model naar kijkt bij de input. Hiervoor is online veel te vinden en het heeft ons ook geholpen naar voorbeelden van anderen te kijken op lexica.art.

Toepassingen van AI en modellen in onderwijs

Ook bij het ontwerpen van het curriculum of aanwezigheidsregistratie zien wij mogelijkheden voor het gebruik van AI. Hier lichten wij er kort een aantal toe.

1. Taggen van data

Recent hebben wij samen met onze partner Impacter een Sustainable Development Goal-classifier geintegreerd in SQill. Hierbij is de input een beschrijving van onderwijs en geeft het model geen plaatje, maar de relevante SDG-resultaten terug. Meer hierover in onze eerdere blog, die je hier kunt teruglezen. 

2. Vergelijkbaar onderwijs vinden

Veel opleidingen zijn op zoek naar “vergelijkbaar onderwijs”. Nu wordt het onderwijs vaak eerst vertaald naar een aantal kernwoorden of tags om vervolgens te kunnen vergelijken. Met modellen die stukken tekst kunnen relateren aan elkaar is deze stap niet meer nodig. Bijkomend voordeel is dat een tekst van 500 woorden veel meer informatie bevat dan 3 of zelfs 10 tags. Ook voor studenten helpt dit bij het zoeken van hun onderwijs in het steeds flexibeler wordende onderwijs.

3. Betrouwbaarheid bij registraties

Op dit moment bepalen wij de betrouwbaarheid van aanwezigheidsregistraties aan de hand van een vast model. Dit model kan natuurlijk ook slimmer worden en leren van het gedrag en de input van studenten. Hiervoor is het belangrijk om goede data te hebben, mede daarom hebben wij de bevestig knop voor docenten geïntroduceerd. Dit geeft ons een trainingset (namelijk zeker weten dat de studenten er ook waren) om zo te gaan starten aan het model om de betrouwbaarheid van registraties nog nauwkeuriger te voorspellen.

Naast deze directe toepassingen in onze producten, zien wij dat deze ontwikkeling ook effect heeft op het onderwijs. Bijvoorbeeld hoe kunnen designers deze nieuwe manier van genereren van afbeeldingen inzetten? Juridisch zijn er vragen over het eigenaarschap van deze afbeeldingen. Bijvoorbeeld als je aangeeft: “Drawing of santa in Christmas green and red background in van gogh style”. Is dit dan eigendom van Van Gogh of van degene die met model maakt? Ontwikkelingen die wij de komende jaren waarschijnlijk ook in de inhoud van diverse curricula zien terugkomen.

Kortom, genoeg uitdagingen voor het onderwijs om ook in 2023 op volle kracht door te gaan. Wij willen iedereen een hele fijne kerst en gelukkig oud- & nieuw wensen.

Mocht je zelf ook een persoonlijke (kerst)afbeelding willen maken, laat het gerust weten en wij leggen het je uit.

Tags:

Share