Datum:
24-08-2022
Leestijd:
5 min

Hoe kunnen wij de studerenden op maat adviseren over hun studieplan?

Iedere dag merken wij dat onderwijsinstellingen bezig zijn om het onderwijs af te stemmen op de behoefte van de individuele student. Een van de uitdagingen die wij al tijdens onze studie hebben ervaren (en mede de reden dat Your Next Concepts is ontstaan) is dat het maken van de juiste studiekeuzes lastig is. 

Zo wil je als student snel kunnen zien wat je opties zijn en kunnen puzzelen met deze opties om zo het beste studiepad te maken. Dit was dan ook het vertrekpunt van één van de teams tijdens Your Next Concepts-hackathon van 18 tot 22 juli.

Achtergrond van de student inlezen

De eerste stap in het persoonlijk maken van de studiegids is het ophalen van de bestaande inschrijvingen en behaalde resultaten. Als proof of concept hebben wij daarom de publicatieomgeving gekoppeld aan ons inschrijfsysteem in Academy Attendance. Bij het inloggen worden zo de reeds gedane inschrijvingen opgehaald. Uiteraard is het op dezelfde manier ook mogelijk om deze uit een andere bron, zoals het SIS of een middleware laag op te halen. Hiermee ziet de student wat hij al heeft behaald of voor is ingeschreven.

Op deze manier kan ook de opleiding worden opgehaald om zo de verplichte vakken te highlighten.

Studieplan samenstellen

Een studieplanning maken is iets wat wij bij al onze klanten terugzien komen: of het nu gaat om modules, keuzeonderwijs of zelfs het hele onderwijsprogramma. Dit is de basis van de persoonlijke studiegids geworden. Op basis van de bestaande zoekopties kan een student eenvoudig vakken in zijn studieplan zetten om te bekijken wat de student wanneer gaat volgen. Zo kan de student spelenderwijs het onderwijs verkennen, samenstellen en wijzigen. Een voorbeeld van het studieplan is hieronder te vinden.

Wat leer ik met dit studieplan?

Met deze individuele studieplannen leert iedere student een andere set van vaardigheden tijdens de studie. Naast de planning (studieplan) wil de student ook weten waar hij/zij zich sterk in ontwikkeld en waar de nadruk juist niet op ligt. Denk hierbij aan de eindtermen van de opleidingen, leeruitkomsten of competenties. Op basis van het persoonlijke studiepad (de door de student gekozen vakken) tonen wij zo de competenties of kennis die de student op doet.

Het overzicht is dus niet gebonden aan één opleiding of afstudeerrichting, maar op maat voor iedere student en verandert als de student zijn studieplan aan het samenstellen is. Als voorbeeld hebben wij hier gekeken welke en hoeveel studielast (ECTS) de Sustainable Development Goals in zijn studieplan voorkomen.

Persoonlijke studierapportages

Op basis van het persoonlijke studieplan kunnen er ook persoonlijke studierapportages gemaakt worden. Denk aan een overzicht van alle leerdoelen / uitkomsten die de student volgt in de studie, een overzicht van alle examens (summatief en formatief) of een persoonlijke boeken- of literatuurlijst. Hiermee hoeft de student zelf niet meer te zoeken in algemene rapportages, maar wordt hij/zij bediend met een rapportage op maat.

Lessons learned

De hackathon stond bij ons vooral in het teken van teruggaan naar onze roots, Your Next Course “De bol.com van de vakken” en wat wij hier nu in kunnen betekenen. De belangrijkste les is: “Zorg dat de juiste informatie beschikbaar is voor de student”. Dit geldt voor de volgende twee gebieden:

  • De samenhang in het programma duidelijk is, denk aan de voorkennisvakken, welke competenties horen bij welke onderwijseenheid en welke keuzeopties heeft de student
  • De student wil weten wat mag en kan als het gaat om de logistiek. Dit is vaak al nodig voordat het rooster bekend is. Dit vraagt mogelijk een aanpassing in de werkwijze van de onderwijslogistiek.

Deze en andere inzichten zijn weer waardevolle input voor de doorontwikkeling van onze producten. Daarnaast zullen wij deze lessen ook met de gebruikers delen om te zorgen dat deze persoonlijke studiegids ook snel voor studenten beschikbaar komt.

Tags:

Persoonlijke studiegids
SQill
Hackathon
Share