Datum:
17 augustus 2023
Leestijd:
3 minuten

Hoe kan je e-learnings inzetten bij een implementatieproces?

Deze blog is geschreven door team SAMOS over de Hackathon 2023.

Een van de uitdagingen die wij als groeiende organisatie hebben is het goed overdragen van kennis. Dit geldt zowel intern bij de start van nieuwe collega’s als extern met het implementeren van onze producten. De hackathon stond daarom in het teken van hoe wij deze kennisoverdracht konden verbeteren.

Al eerder zijn e-learnings ter sprake gekomen als mogelijkheid om nieuwe medewerkers van Your Next Concepts of nieuwe gebruikers met onze producten te laten kennismaken. De hackathon week van 17 juli was het perfecte moment om dit idee verder te onderzoeken. In deze week heeft het sales-, marketing en support team (SAMOS) van Your Next Concepts onderzocht en getest of e-learning modules een onderdeel van Your Next Concepts kunnen worden. Voorafgaand aan de hackathon was er beperkte kennis over e-learnings in het team waardoor het belangrijk was om eerst de mogelijkheden en de opties te verkennen. Is het slim om zelf iets te ontwerpen? Zijn er platformen waar dit wordt gefaciliteerd en wat wordt de inhoud van zo’n e-learning traject? Al snel werden er een aantal programma’s gevonden die dit proces in banen konden leiden. 

voorbeeld e-learning onboarding medewerkers

Het team kwam een aantal hindernissen tegen: verschillende platformen moesten getest worden en er was ook de vraag of we niet informatie persoonlijk kunnen doorgeven. Bovendien moest er vanaf dat punt uitgezocht worden welke scenario’s zich lenen voor een e-learning. Naast dat we e-learnings kunnen gebruiken voor de onboarding van nieuwe medewerkers, onderzochten we ook waar een e-learning bij onze implementaties van toegevoegde waarde kon zijn. 

Het beoogde doel voor de hackathon was namelijk om zowel intern als extern use-cases te vinden voor e-learnings. Na het doorlopen van toekomstige en afgelopen projecten kwamen de volgende use-cases naar voren:

  • Trainingen voor producten

Een nieuw programma gebruiken in de onderwijslogistiek kan een grote verandering zijn voor een instelling en haar medewerkers. Wij geven nu trainingen als ondersteuning voor nieuwe gebruikers van onze producten.

Bij deze trainingen kan een e-learning module bijvoorbeeld ingezet worden om ervoor te zorgen dat de aanwezigen voor de training al dezelfde basiskennis hebben, zodat er in de training sneller de diepte ingegaan kan worden.

  • Casus specifiek

In sommige situaties is het zo dat medewerkers herhaaldelijk geïnformeerd of opgeleid moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn surveillanten die de aanwezigheid digitaal moeten registeren of nieuwe docenten bij opleidingen die onze producten gebruiken. In dit geval kan een e-learning uitkomst bieden om hen laagdrempelig in eigen tempo op de hoogte te brengen van de specifieke functionaliteiten en de processen daaromheen. Dit scheelt de instelling veel tijd en heeft als voordeel dat de betrokkenen dit in hun eigen tijd en tempo kunnen doen.

Voorbeeld e-learning introductie gebruikers

Tijdens de hackathon hebben wij het volgende ervaren met betrekking tot e-learnings:

  1. E-learnings zullen niet de trainingen op locatie of digitaal gaan vervangen. Het persoonlijk contact en de mogelijkheid hebben om tijdens een training in te kunnen spelen op vragen is erg waardevol en niet te vervangen door e-learning.
  2. E-Learnings zijn een goede aanvulling op trainingen, met name om naar een gezamenlijk startpunt van een training te werken of grote groepen goed te informeren.

Als vervolgstap zullen wij een interne e-learning maken om nieuwe collega’s te informeren over de interne processen. Vanuit hier zullen wij ook de mogelijkheden blijven bekijken om e-learnings in te zetten bij implementaties.

Tags:

e-learning
hackahton
implementatieproces
Share