Datum:
24 november 2022
Leestijd:
3 minuten

De SURF onderwijsdagen 2022!

Ook dit jaar waren wij weer van de partij bij de onderwijsdagen georganiseerd door SURF. Het thema waar de onderwijsdagen zich dit jaar op gericht hebben was daadkracht! We hebben gezien dat het onderwijs door de COVID pandemie versneld gedigitaliseerd is. Door de geforceerde versnelde en grotendeels succesvolle digitalisering, hebben we mogen ervaren dat snelle ingrijpende aanpassingen zeker tot de mogelijkheden behoren. Naast het thema daadkracht waren vaak voorkomende thema’s; doorpakken, versnellen en het gebruikmaken van de opgedane ervaring. 

Tijdens de onderwijsdagen zagen wij dat er een breed aanbod was op het grensvlak van onderwijs en ICT. Beide dagen begonnen met een keynote speaker gericht op een aspect van onderwijs en ICT en de organisatie(verandering). Op dag 1 deelde Prof. dr. Manu Kapur zijn vindingen over de science of learning waar ‘gecontroleerd falen’ een positief effect bleek te hebben op het leerproces van zijn studenten. Op dag 2 deelde professional keynote speaker Paul Hughes zijn blik over hoe je in het innovatieproces, denken kan omzetten naar doen. Dit deed hij aan de hand van zijn eigen ‘ten meters of thinking’. Een interessante en visueel opvallende manier van presenteren. Een van de belangrijkste take-aways voor ons was: ‘quality of relationships = quality of results. It’s not about what to do, it’s about who to be.’ Focussen op wie we willen zijn en welke problemen we oplossen voordat je focust op welke producten we verkopen. Dit sluit goed aan bij wat wij willen bereiken: Tools maken die opleidingen en instellingen in staat stelt het onderwijs te geven volgens hun onderwijsvisie.

Presentatie SURF onderwijsdagen

Naast deze twee opening presentaties waren er ook per dag 3 ‘parallelsessies’ waar tijdens elke ronde de keuze gemaakt kon worden tussen 10 verschillende sessies. De onderwerpen hiervan liepen uiteen zodat er voor iedereen iets te leren was. Van live podcast opnames en ‘demystificatie van AI’ tot interactieve veranderingsstrategie sessies en een panel over big tech en publieke waarden. 

Tussendoor was er voor de bezoekers de mogelijkheid om met elkaar en leveranciers van onderwijstools kennis te maken. Ook wij hebben hier als standhouder veel gesprekken gevoerd met bezoekers uit het onderwijs. In de breedte viel ons het volgende op dit jaar:

  • Er was een veel grotere vertegenwoordiging van het MBO aanwezig.
  • Er waren relatief veel leveranciers gericht op portfolio aanwezig, een duidelijk signaal dat formatief toetsen/evalueren een vlucht aan het nemen is.
  • Er was bij ons veel interesse voor flexibilisering en de impact hiervan op de onderwijslogistiek en ICT-systemen.

Voor ons was het erg waardevol om aanwezig te zijn op de onderwijsdagen omdat we ten eerste nog meer kennis hebben opgedaan over vraagstukken/onderwerpen die momenteel spelen binnen het onderwijs.. Ook konden wij onze kennis delen over onze producten én gaf het ons de mogelijkheid om met nog meer mensen te spreken die vol passie zitten om het onderwijs te verbeteren.

Stand Your Next Concepts

Tot slot hebben wij ook veel inspiratie opgedaan voor de inhoudelijk invulling van ons eigen event op 16 februari aanstaande. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, wij zullen een workshop geven over het gebruik en het toepassen van Machine Learning bij curriculumontwikkeling. Heb je je nog niet ingeschreven voor ons evenement maar wil je wel komen? Schrijf je dan snel hier in.

Tags:

SURF
Onderwijslogistiek
Flexibilisering
Share