Deze blog maakt onderdeel uit van de verslagen van het kennisdeelevenement van Your Next Concepts.
In deze tijd hebben wij projecten gedaan variërend van een proof of concept bij één opleiding tot een instellingsbrede implementatie van onze software. Tijdens deze sessie zijn wij ingegaan op hoe een onderwijsinstelling en leverancier samen onderwijsverandering, ondersteund door IT, mogelijk kunnen maken.
1. Experimenteren om snel te leren
Veel van de vernieuwing in het onderwijs komt voort uit de uitdagingen die docenten, studenten en ondersteuners ervaren binnen het onderwijs. Een goede manier om snel te testen en te valideren hoe een probleem opgelost kan worden, is door te experimenteren. Dit is echter een specialisme wat niet onderschat moet worden. Wij geloven dat het goed kunnen experimenteren erg bijdraagt aan het verander- en aanpassingsvermogen van een onderwijsinstelling.
Om dit te kunnen begeleiden zijn de volgende zaken essentieel:
- Als eerst is het zaak dat problemen herkend worden. Om dit te versnellen is het goed om als ondersteuner ook eens les te geven, een dag in de docentenkamer te werken of samen met studenten (binnen of buiten het onderwijs) een hackathon te organiseren.
- Experimenten hebben duidelijke kaders nodig. Experimenteren lijkt een vrij karakter te hebben. Wij pleiten er juist voor om dit proces heel strak te beschrijven en te leiden: Wat is de maximale tijdsbesteding? Welke overeenkomsten en documenten moeten er zijn? Wanneer is het een succes en wat doen we als het slaagt? Het helpt door hier binnen een team een vaste begeleider voor aan te wijzen. Onze ervaring is dat het helpt als iemand vaker deze trajecten heeft begeleid.
- Tot slot is fijn om goede partners te hebben om mee te innoveren. In deze fase bieden start en scale-ups diverse voordelen; zij zijn gewend om met experimenten te werken, kunnen snel (bij)schakelen en bieden doorgaans een goede prijs-kwaliteitverhouding.
Wanneer het experiment slaagt en er besloten wordt om op te schalen, dan is het tijd voor de implementatie.