Deze blog maakt deel uit van de verslagen van het kennisdeelevenement van Your Next Concepts.
Het geneeskunde curriculum is een uitzondering op de reguliere WO opleiding. De opleiding geneeskunde kent 2000 studenten en meer dan 600 docenten zijn bij deze opleiding betrokken. Dit zijn voor het overgrote deel de specialisten die naast het onderwijs ook nog praktiserend arts zijn en vaak nog betrokken zijn bij het onderzoek.
''Het consequent labelen van het onderwijs is en blijft een aandachtspunt en wordt in het nieuwe onderwijs een speerpunt.''
De behoefte van het Erasmus MC om een curriculuminformatiesysteem (CIS) te gebruiken komt voort uit deze grote groep aan docenten en de breedte van het geneeskunde curriculum. Vanuit deze doelgroepen worden vragen gesteld als:
- Docenten:Waar wordt mijn onderwerp behandeld? Hoe past mijn les in het grotere geheel?
- Studenten:Waar hebben we dit onderwerp eerder behandeld?
- Management:Heeft het curriculum hiaten of doublures die niet nodig zijn? En hoe kunnen we dit laten zien bij een accreditatie.
Om dit aan te kunnen tonen is een centrale bron voor het curriculum gewenst. In co-creatie met Your Next Concepts startte in 2017 de realisatie van SQill, waarbij eerst werd gewerkt aan het vastleggen van het bestaande curriculum.
Nu, een aantal jaar verder, kan het Erasmus MC aangeven dat het systeem goed wordt gebruikt. De grootste pluspunten zijn:
- Het is gebruiksvriendelijk en docenten en ondersteuners werken eenvoudig samen in het systeem.
- Het consequent labelen van het onderwijs is en blijft een aandachtspunt en wordt bij het nieuwe onderwijs een nieuw speerpunt.
- Binnen de geneeskundeopleiding helpt SQill ook om te monitoren of de studenten niet overbelast worden doordat er steeds informatie bij komt, maar zelden iets af gaat.