Recent werd naar aanleiding van de EPIC conferentie gesproken over Lonely Planet Onderwijs1. In deze Lonely Planet kiezen studenten zelf het beste aanbod waar dan ook tijdens hun studiereis. Dat het zover komt geloven wij niet, maar wel dat studenten meer (keuze)mogelijkheden krijgen binnen hun studie de komende jaren. Recentelijk hebben wij dan ook de stap gezet om de informatie in SQill (onze curriculummanagementtool) inzichtelijk te maken in een moderne catalogus (ook wel studiegids, etalageomgeving of publicatieomgeving genoemd; in deze blog hanteren we ‘catalogus’). Dit fungeert als een manier om het onderwijs te publiceren en zo te etaleren aan een brede gebruikersgroep. Goed en snel inzicht in de mogelijkheden voor studenten is de eerst stap om deze keuzevrijheid mogelijk te maken.
Waarom een catalogus binnen SQill?
SQill begeleidt opleidingen om het onderwijs te ontwerpen en ontwikkelen. Hierin legt een opleiding veel informatie vast met als doel:
- Inhoudelijk een samenhangend curriculum te realiseren
- Het curriculum tot uitvoering te kunnen brengen (onderwijslogistiek)
Hiermee richt SQill zich op de gebruikersgroepen: docent, coördinator, roosteraar enzovoorts. Allemaal medewerkers die het onderwijs mogelijk maken, maar niet zelf het onderwijs volgen.
Voor de student is deze informatie ook zeer relevant, alleen hebben zij een andere informatiebehoefte en ander zoekgedrag. Daarom hebben wij hard gewerkt aan een nieuwe catalogus volledig gericht op de wensen van de student.
Hoe werkt deze catalogus?
Vanuit het perspectief van curriculumontwikkeling is het logisch om de informatie over de uitvoering en inhoud te scheiden. Een onderwijskundige kijkt bijvoorbeeld naar de samenhang en een onderwijscoördinator naar de onderwijslogistiek en dus uitvoering van het onderwijs. Daarom wordt in SQill bij een onderwijseenheid of module de inhoudelijke informatie opgeslagen, maar bij een leeractiviteit of werkvorm in welke periode het onderwijs gegeven zal worden.
Voor studenten is het juist relevant om deze informatie bij elkaar te kunnen zien:
- Welke inhoud of competentie leer ik;
- Waar (online of op welke locatie) kan ik dit leren;
- Wanneer start het onderwijs.
In onze catalogus is het mogelijk om de informatie overal uit SQill samen te voegen en te tonen op één overzichtelijke pagina. Studenten zoeken eenvoudig op inhoud, vorm of tijdstip en browsen zo snel naar hun volgende cursus.
Afhankelijk van de wensen van de opleiding of de instelling kan de student direct zijn examenplan, literatuurlijst, of modulehandleiding inzien. Op deze manier kunnen studenten direct alle informatie van hun opleiding, vak of minor inzien.
Wat kan ik zien in de catalogus?
Een belangrijk aspect van een catalogus of studiegids is dat studenten snel de relevante vakken of activiteiten vinden, snel kunnen vergelijken en zo tot de juiste keuze kunnen komen.
Daarom staat het volgende aan de basis van onze catalogus:
- Begeleid de student naar het juiste onderwijs via keuzehulp
- Eenvoudig zoeken en filteren met herkenbare filters, denk aan competentie.
- Toon details en inhoudelijke tekst naast elkaar op dezelfde manier, zodat het herkenbaar en vergelijkbaar is voor de studenten.
Op basis hiervan is het eenvoudig om de catalogus te configureren gericht op de doelgroep: welke details ziet de student eerst, waar kan de student op filteren en wat zijn de verdiepende teksten. Ook voor begeleiders is het zo eenvoudig om samen met de student de juiste keuze te vinden.
Vervolgstappen
De vervolgstap is om de de catalogus persoonlijker te maken en nog beter te laten aansluiten bij de individuele student. Dit bestaat onder andere uit:
- Persoonlijk overzicht met welk onderwijs zij al gevolgd hebben,
- Slimme adviezen op basis van machine learning,
- Integratie met externe bronnen om zo een volledig overzicht te kunnen geven.
Bij ieder van deze punten in overleg met de opleidingen en studenten, zodat het aansluit bij de praktijk.
Onze droom is dan ook dat studenten in deze catalogus of persoonlijke studiegids hun eigen studiepad kunnen kiezen begeleid door slimme en persoonlijke adviezen. Het kiezen van en studiepad zou net zo begeleid moeten worden als het kiezen van een nieuwe reisbestemming of uitje tijdens de vakantie.
Meer weten?
Wil je meer weten over SQill en de catalogus neem dan contact op met Casper van Schuppen.