Dom fou YRMW Vcdyhm I unsplash

Inzicht in de assessmentplanning voor student en beoordelaar

Bij een assessment worden studenten individueel of in kleine groepjes beoordeeld door één of meerdere assessoren. Wij zien deze manier van beoordelen in steeds meer nieuwe curricula terugkomen als veelgebruikte toetsvorm.

Dit is een vervolg op de blog ‘’Beschikbaarheid beoordelaars als basis van assessmentplanning’’ 

Het is een logistieke uitdaging om de beoordelaars (assessoren) en studenten samen te brengen op een beschikbare locatie en tijdstip. In onze vorige blog beschreven we hoe de beschikbaarheid van beoordelaars aan de basis ligt van het maken van een goede planning.

Nadat een planning is gemaakt, wordt de planning beschikbaar gesteld aan de assessoren en de studenten. In deze blog lees je hoe studenten zelf een beschikbaar tijdslot kunnen kiezen en hoe dit inzichtelijk gemaakt kan worden voor de beoordelaars.

Inzicht in de planning

De gemaakte planning (zie de vorige blog) kan met een druk op de knop worden doorgezet naar ons operationeel onderwijssysteem, Academy Attendance. Vanuit dit systeem kan de planning eenvoudig inzichtelijk worden gemaakt voor assessoren. Zij zien direct terug op welke tijdsloten zij zijn ingepland. Daarnaast kunnen hier ook de tijdsloten van het assessment inzichtelijk gemaakt worden voor de student door aan te geven welk tijdslot voor welke student geldig zijn.

6384d17dd396807eeb83f306 test

Inschrijfbaar maken voor studenten

Een extra stap naar flexibilisering is om studenten zelf een keuze te laten maken welk tijdslot het beste voor hen uitkomt. In Academy Attendance is het mogelijk om deze tijdsloten inschrijfbaar te maken waarbij de opleiding zelf kiest welke tijdsloten wanneer beschikbaar gesteld worden en hoeveel plaatsen er zijn. Daarnaast zijn er ook instellingen om aan te geven dat een student bijvoorbeeld maar één tijdslot mag kiezen uit een reeks.

De student krijgt automatisch een bericht met de mededeling dat hij/zij zich kan inschrijven voor het assessment. Vervolgens kunnen studenten zich vanaf de ingestelde starttijd inschrijven voor een gewenste tijdslot. Alle tijdsloten zijn real-time in te zien zodat een student altijd kan zien of plaatsen nog beschikbaar zijn.

Indien gewenst kan informatie over de beoordelaars of locatie verborgen blijven, zodat studenten zich niet strategisch kunnen inschrijven. Door de overzichtelijke en gebruiksvriendelijke interface is het inplannen van een assessment voor de student net zo makkelijk als het maken van een afspraak bij de kapper.

Overzicht voor student, beoordelaar en administratie

De assessor kan deze afspraken direct vanuit het systeem in zijn Outlook-agenda zetten en weet zo op welke locatie en tijdstip de assessment plaatsvindt. De student kan een dag van tevoren nog een notificatie krijgen met de laatste informatie en kan zo gerust aan zijn assessment beginnen. In deze tijd van online onderwijs zijn wij aan het onderzoeken of wij direct vanuit het assessment een link naar een online platform (zoals Microsoft Teams of Google Meets) kunnen faciliteren, zodat de student en docent vanuit zijn/haar agenda direct door kan klikken.

De discussie over toetsvormen zal de komend tijd nog verder gevoerd worden. Wij zien dat de organisatie van nieuwe toetsvormen anders is dan van een schriftelijke toets. Wij geloven dat dit echter niet meer tijd hoeft te kosten, als het proces en bijbehorende ondersteuning anders ingericht worden. Op deze manier kunnen opleidingen de keuze voor de juiste toetsvorm maken op basis van de inhoudelijke argumenten.

Meer weten over Assessmentplanning?

Bekijk hier de website of neem contact op. We gaan graag met je in gesprek!

Dq Q Mj2u5 Q

Meer artikelen