Terugblik op 2023; Het jaar van Generatieve Artificial Intelligence
Het afgelopen jaar stond in het teken van Generatieve AI (Gen-AI). Dit is een geavanceerde vorm van kunstmatige intelligentie die zelflerend is en originele content zoals afbeeldingen en teksten kan genereren. Waar in het onderwijs aanvankelijk eerst veel scepsis was rondom fraude, zien meer en meer onderwijsorganisaties ook de mogelijkheden van Gen-AI voor op maat gemaakt onderwijs. Het is inmiddels duidelijk dat AI een onmisbare rol speelt in het onderwijs. We zien dat de focus nu verschuift naar het verantwoordelijk inzetten van Gen-AI.
Op het gebied van onderwijslogistiek zagen wij dat veel onderwijsinstellingen bezig waren met de afronding van de implementatie van ofwel een LMS, SIS of roosterpakket. Hierbij lag er veel druk op onderwijsorganisaties om het onderwijs georganiseerd te krijgen en zijn er stappen gezet om het proces efficiënter te maken.
Vooruitzicht van 2024; Het jaar van transitie
Wij verwachten dat 2024 het jaar van transitie wordt. Dit heeft te maken met de maatschappelijke thema’s die spelen in 2024. Denk aan veranderingen in politiek beleid aangaande buitenlandse studenten, het aanhoudende tekort aan leraren, kansenongelijkheid in de maatschappij en de invloed van opkomende technologieën op het onderwijs (Kennisnet, Jaarplan 2024, 2023). Deze thema’s beïnvloeden ook het onderwijs en de onderwijslogistiek waardoor de transitie richting flexibel en persoonlijk onderwijs relevant blijft.
Wij verwachten dat de volgende drie onderwerpen een grote rol gaan spelen in 2024:
1. Learning communities als basis voor nieuw onderwijs
In 2024 zien we een verdere opkomst van learning communities, zowel binnen als buiten het reguliere onderwijs. Hierbij gaan (beginnende) professionals samen aan de slag met een uitdaging in de praktijk. Aan de hand van ervaren docenten (of professionals) zullen studenten op basis van praktijksituaties gaan leren. Dit vraagt een nieuwe manier van onderwijsplanning, onderwijsuitvoering en toetsing.
- Onderwijsplanning: Er wordt meer gewerkt vanuit dagdelen in plaats van losse lesuren. Dit zorgt voor meer regie bij de docent om in te kunnen spelen op actuele thema’s.
- Onderwijsuitvoering: Lesplannen worden niet meer tot in detail uitgewerkt. Een gemeenschappelijk docententeam krijgt daarmee meer vrijheid om in te spelen op de behoefte van de studenten.
- Onderwijstoetsing: Toetsen worden vaker gepland op momenten wanneer de student er klaar voor is, in plaats van op vaste momenten.