In de eerste blog zal ingegaan worden op het proces van accreditatie, welke door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) uitgevoerd wordt. Voor velen is het gesneden koek: het accreditatieproces in het Hoger Onderwijs. Voor iedereen die niet (meer) helemaal weet hoe dit in z’n werk gaat, biedt deze blog alle benodigde informatie. In de tweede blog zullen we een case studie presenteren van de resultaten van de laatste visitaties bij geneeskundeopleidingen en tot slot laten wij in de derde blog zien hoe SQill binnen de case studie gebruikt kan worden voor de aanbevelingen en toekomstige accreditaties.
Hoe wordt de kwaliteit van het HO bewaakt?
Om de kwaliteit te waarborgen en studenten een diploma met waarde uit te kunnen reiken moet een opleiding geaccrediteerd zijn. In 2005 is daarvoor de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie opgericht. De NVAO is een onafhankelijke orgaan van de overheid welke als opdracht, de kwaliteit van het onderwijs borgen, verbeteringen stimuleren en een kwaliteitscultuur bevorderen, is toegekend. Dit orgaan beoordeelt op basis van vier standaarden of een opleiding in het hoger onderwijs van voldoende kwaliteit is.
Erkenning door de NVAO is van belang voor het kunnen afgeven van diploma’s, het kunnen verkrijgen van bekostiging van de overheid en voor studenten om in aanmerking te komen voor studiefinanciering.
Erkenning door de NVAO is van belang voor het kunnen afgeven van diploma’s, het kunnen verkrijgen van bekostiging van de overheid en voor studenten om in aanmerking te komen voor studiefinanciering.
Standaarden
De rode lijn binnen de visitatie is dat studenten uiteindelijk de beoogde eindkwalificaties van de desbetreffende opleiding voldoende beheersen. Of de opleiding hieraan voldoet wordt gecontroleerd door middel van onderstaande vier standaarden:
- De beoogde leerresultaten passen bij het niveau en de oriëntatie van de opleiding en zijn afgestemd op de verwachtingen van het beroepenveld en het vakgebied en op internationale eisen.
- Het programma, de onderwijsleeromgeving en de kwaliteit van het docententeam maken het voor de instromende studenten mogelijk de beoogde leerresultaten te realiseren.
- De opleiding beschikt over een adequaat systeem van toetsing.
- De opleiding toont aan dat de beoogde leerresultaten zijn gerealiseerd.
Het panel stuurt haar op- en aanmerkingen met betrekking tot deze standaarden, om de kwaliteit van het onderwijs binnen de opleiding te waarborgen, schriftelijk mee samen met het besluit. Voor meer informatie over de standaarden ga naar www.nvao.nl
Trails kunnen kijken naar uitvoering of opvolging van een specifieke doelstelling of aspect in een bepaalde laag van de organisatie.
Hoe gaat het proces van accreditatie in zijn werk?
De beoordeling van een bestaande opleiding gaat anders als een nieuwe opleiding. Bestaande opleidingen worden periodiek getoetst. De werkwijze van deze toetsing hangt af van het soort instellingstype. Nieuwe opleidingen doorlopen eerst de ‘’Toets Nieuwe Opleiding’’. Vervolgens kan het een eerste opleidingsaccreditatie verkrijgen. Een accreditatie wordt gedaan door middel van een visitatie door een zogenaamd visitatiepanel.
Hoe gaat een visitatiepanel te werk?
Het panel bestaat uit ervaren hoogleraren van verschillende Universiteiten of Hogescholen en uit tenminste één student. Het panel wordt ondersteund door een hoogleraar, welke optreed als secretaris. De NVAO moet instemmen met de samenstelling van het panel, voordat de visitatie kan plaatsvinden.
Ter voorbereiding op de visitatie schrijft de opleiding een zelfevaluatie. De panelleden bestuderen deze en noteren vragen en aandachtspunten voor de visitatie. Het panel kan aanvullende informatie opvragen, maar het uitgangspunt is dat de nodige documentatie verstrekt wordt die het panel voor het uitvoeren van haar taak nodig heeft.